Privacy Policy

Personal Data Notice
UOB Asset Management (Malaysia) Berhad (“the Company”, “our”, “us”, or “we” ) is a holder of a Capital Markets Services Licence issued under the Capital Market and Services Act 2007 permitting the Company to carry out regulated activities of fund management and dealings in securities (restricted to unit trust). 

In the course of the Company carrying out the aforesaid permitted activities, the Company may collect, record, hold, store or process your Personal Data (as defined in the Personal Data Protection Act 2010). We have always (and will continue to do so) respected the privacy and confidentiality of all the personal information we have received and collected in the course of the provision of our services to and/or our dealings with you and taken all reasonable steps to ensure the proper safeguard of such information. 

In furtherance of our commitment above, we now write, in compliance with the express requirements of the Personal Data Protection Act 2010 to inform you of the manner we deal with your Personal Data and would highlight the choices you have to access or limit our access and means of processing your Personal Data.  However, we regret and are reminded to inform you that any such limitation of access or use of your Personal Data which are obligatory for you to supply to us may affect the provision of the services and products you have requested of us. 

Description of the Personal Data We Collect and Process
Although the precise details and scope of the Personal Data collected may vary  according to the services and products you have requested for and the specific purposes of use, the Personal Data usually collected for processing will be as follows:-
   
1. Name;
2. Contact Details;
3. NRIC/Passport Numbers (For Business/Body Corporate(s)-Business/Company Registration Details);
4. Nationality (Resident or Non-Resident);
5. Financial Data relevant to your Account with UOBAMM including data relating to your accounts with other financial institutions;
6. Other Personal Data derived from:-
- Supporting Documents such as Board Resolutions and Letter of Authorization, Forms 44 (Notice of Registered Office etc), 49 (Register of Directors etc), Form 25 (Particulars of Share Allotment ), Specimen Signatures Forms
- All responses and information gathered from the client/investor during the conduct of a suitability or similar other assessments carried out by us before any recommendation of any product or services;
- Legal Documentation such as  Power of Attorney;
7. Gender and Race;
8. Other Data obtained from:-
- your employers;
- credit reporting agencies/bureaus and statutory/regulatory agencies including the Companies Commission of Malaysia and Bank Negara Malaysia;
- financial institutions such as banks (for example, that arising from the opening or closing of accounts) and related financial service providers;
- other sources which you have you have given your consent to share and disclose personal information relating to you; and
- your professional advisers including your tax and legal consultants.

The Purposes for Collection and Processing of Personal Data
The Personal Data collected will be processed for the following purposes:-
1. To assess your application for our products and services (including credit and risk evaluation and review of your portfolio and investment mandates) and subsequent reviews of your account(s) with us;
2. For management of your account (including risk management and audit) and to facilitate the operational processes in order to provide the services and products applied for or requested by you;
3. To comply with relevant local and foreign legal or regulatory requirements (including AMLA checks, compliance and reporting requirements) or as directed by any regulatory or government authorities/agencies including the Securities Commission and Bank Negara Malaysia or as directed by any professional organizations of which we are a member or which has oversight over us such as the Federation of Investment Managers Malaysia;
4. For administrative and operational purposes including the maintenance and updating of our records/database, billing/payment purposes and research reporting;
5. For determination of your indebtedness and debt recovery purposes;
6. To keep you duly notified of new products or services and promotions offered by us or our related or affiliated companies by way of various notices and marketing and promotional materials and emails or phone calls;
7. To attend to queries/concerns and investigations of your complaints; and
8. For such other purpose that is incidental or ancillary to the above purposes.

We may require your assistance if the Personal Data relating to other persons is required to process your Personal Data for the above purposes and you hereby agree to use your best endeavors to assist us when required.

Disclosure of Your Personal Data 
Your Personal Data will always be kept private and confidential but we may disclose your Personal Data to the following parties:-
1. Our Directors, managers and officers and dealer representatives for purposes relating to your application and subscription to our products and services;
2. Our parent company and other companies within the UOB Group and other affiliated companies;
3. Regulatory or government authorities such as the Securities Commission , Bank Negara Malaysia and Bursa Malaysia and Inland Revenue Bureau and the Monetary Authority of Singapore (which regulates our holding company in Singapore) and other regulatory (in Malaysia or elsewhere) or any professional organizations of which we are a member or which has oversight over us such as Federation of Investment Managers of Malaysia;
4. As required or authorized by or under any law or by Order of Court or other legal process or regulatory directive issued by a law enforcement agency;
5. Any third party service providers or agents who have been appointed by you or us to provide ancillary services to us whether in or outside Malaysia (subject to adequate security and data protection controls put in place and/or them providing confidentiality undertakings) including but not limited to trustees/custodians, brokers, analysts and market researchers;
6. Rating agencies and market research companies;
7. Our auditors, legal advisers, tax and other professional advisers; and
8. Parties authorized by you (for example, your agent, authorized proxy or spouse).

Safeguarding of your Personal Data
Please take note that your Personal Data may be stored or processed to or in locations or systems in jurisdictions outside Malaysia (where necessary to facilitate the provision of our services and products to you) subject to those jurisdictions having similar data protection laws in place and/or our securing reciprocal confidentiality undertakings.

Please be assured that we will take all necessary practical steps including but not limited to incorporating reasonable security measures into any equipment in which your Personal Data is stored, to protect your Personal Data from any loss, misuse or unauthorized access or disclosure. 

Your Rights to Access, Correction or Updating of your Personal Data
You may request for access to your Personal Data and be able to correct that part of your Personal Data which is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date except where compliance with such a request to access or correction may be refused under the Personal Data Protection Act 2010 or other applicable laws or regulations and we may charge a prescribed fee for attending to any written request to access your Personal Data.

Save as aforesaid, you remain responsible for informing us of any changes or updates to your Personal Data provided to us. 
Any such requests or inquiries with respect to this matter may be addressed to:
PDPA Officer
Telephone No. : 603 - 2732 1181
E-mail address : UOBAMCustomerCareMY@UOBgroup.com

UOB Asset Management (Malaysia) Berhad reserves its right to amend and/or update this Notice at any time and will provide you with such amendments or updates via suitable means.

In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia Version.


Notis Data Peribadi
UOB Asset Management (Malaysia) Berhad (“Syarikat” atau “kami”) adalah pemegang Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal yang dikeluarkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 yang membenarkan Syarikat untuk menjalankan aktiviti-aktiviti pengurusan dana terkawal dan berniaga dalam sekuriti (terhad kepada amanah unit).

Dalam perjalanan Syarikat menjalankan aktiviti-aktiviti dibenarkan tersebut, Syarikat boleh mengumpul, merekod, memegang, menyimpan atau memproses Data Peribadi anda (seperti yang ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010). Kami sentiasa (dan akan terus melakukan sedemikian) menghormati privasi dan kesulitan semua maklumat peribadi yang kami telah terima dan kumpul dalam perjalanan pemberian perkhidmatan kami kepada dan/atau urusan kami dengan anda dan telah mengambil semua langkah-langkah munasabah untuk memastikan keselamatan wajar maklumat tersebut.

Dalam pelanjutan komitmen kami di atas, kami kini menulis, dalam mematuhi kehendak-kehendak nyata Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 untuk memaklumkan anda cara-cara kami berurusan dengan Data Peribadi anda dan akan menekankan pilihan yang anda ada untuk mengakses atau mengehadkan akses kami dan cara pemprosesan Data Peribadi anda. Walau bagaimanapun, kami kesal dan diingatkan untuk memaklumkan anda bahawa apa-apa batasan akses atau penggunaan Data Peribadi anda yang wajib untuk anda berikan kepada kami boleh menjejaskan pemberian perkhidmatan dan produk yang anda telah minta daripada kami.

Deskripsi Data Peribadi yang Kami Kumpul dan Proses
Walaupun butiran dan skop yang tepat daripada Data Peribadi yang telah dikumpul boleh berubah berdasarkan perkhidmatan dan produk yang telah anda minta dan maksud-maksud khusus penggunaannya, Data Peribadi umum yang lazim dikumpul untuk diproses adalah seperti yang berikut:- 

1. Nama;
2. Butiran hubungan;
3. Nombor-nombor KP/Paspot (untuk Perniagaan/Badan Korporat(-Korporat)-Perniagaan/Butiran Pendaftaran Syarikat);
4. Warganegara (Residen atau Bukan Residen);
5. Data Kewangan yang relevan kepada Akaun anda dengan UOBAMM termasuk data berkaitan akaun-akaun anda dengan institusi-institusi kewangan lain;
6. Data Peribadi Lain yang diperoleh daripada:-
- Dokumen-dokumen Sokongan seperti Resolusi Lembaga Pengarah dan Surat Pemberian Kuasa, Borang 44 (Notis Pejabat Berdaftar dll), 49 (Daftar Pengarah dll), Borang 25 (Butiran Pembahagian Saham), Borang-Borang Tandatangan Spesimen
- Semua jawapan dan maklumat yang telah dikumpul oleh pelanggan/pelabur semasa pengendalian suatu kesesuaian atau penilaian serupa yang lain yang dijalankan oleh kami sebelum apa-apa pengesyoran mana-mana produk atau perkhidmatan;
- Dokumentasi Undang-Undang seperti Surat Kuasa Wakil;
7. Jantina dan Bangsa;
8 Data lain yang diperoleh daripada:-
- majikan anda;
- agensi dan biro pelaporan kredit dan agensi berkanun/kawalselia termasuk Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan Bank Negara Malaysia;
- institusi-institusi kewangan seperti bank (seperti contoh, yang timbul daripada pembukaan atau penutupan akaun) dan pembekal-pembekal perkhidmatan kewangan yang berkaitan;
- sumber-sumber lain yang mana anda telah memberikan persetujuan anda untuk dikongsi dan dizahirkan maklumat peribadi yang berkaitan dengan anda; dan
- penasihat-penasihat profesional anda termasuk perunding cukai dan undang-undang anda.

Maksud-maksud untuk Mengumpul dan Memproses Data Peribadi
Data Peribadi yang telah dikumpul akan diproses untuk maksud-maksud berikut:-
1. Untuk menilai permohonan anda untuk produk dan perkhidmatan kami (termasuk penilaian kredit dan risiko dan mengkaji semula portfolio dan mandat-mandat pelaburan anda) dan kajian semula kemudiannya akaun(-akaun) anda dengan kami;
2. Untuk pengurusan akaun anda (termasuk pengurusan risiko dan audit) dan untuk memudahkan proses-proses operasi untuk memberikan perkhidmatan dan produk yang dipohon atau diminta oleh anda;
3. Untuk mematuhi kehendak-kehendak undang-undang atau kawalselia tempatan dan asing yang berkaitan (termasuk pemeriksaan AMLA, kehendak-kehendak pematuhan dan pelaporan) atau seperti yang diarahkan oleh mana-mana pihak-pihak berkuasa/agensi kawalselia atau kerajaan termasuk Suruhanjaya Sekuriti dan Bank Negara Malaysia atau seperti yang diarahkan oleh mana-mana organisasi profesional di mana kami adalah ahli atau yang mana mempunyai pengawasan ke atas kami seperti Persekutuan Pengurus-Pengurus Pelaburan Malaysia;
4. Untuk maksud-maksud pentadbiran dan operasi termasuk penyenggaraan dan pengemaskinian rekod-rekod/pangkalan data kami, maksud-maksud pembilan/pembayaran dan pelaporan kajian;
5. Untuk penentuan keberhutangan anda dan maksud-maksud pengutipan semula hutang;
6. Untuk memastikan anda telah diberitahu tentang produk atau perkhidmatan dan promosi-promosi baru yang ditawarkan oleh kami atau syarikat-syarikat berkaitan atau gabungan kami dengan cara-cara pelbagai notis dan bahan-bahan pemasaran dan promosi serta emel-emal atau panggilan-panggilan telefon;
7. Untuk mendengar pertanyaan-pertanyaan/kebimbangan-kebimbangan dan penyiasatan aduan-aduan anda;dan
8. Untuk maksud-maksud lain yang bersampingan atau berdampingan kepada maksud-maksud di atas.

Kami boleh menghendaki bantuan anda jika Data Peribadi yang berhubungan dengan orang lain dikehendaki untuk memproses Data Peribadi anda untuk maksud-maksud di atas dan anda dengan ini bersetuju untuk menggunakan usaha terbaik anda untuk membantu kami bila dikehendaki.

Penzahiran Data Peribadi Anda
Data Peribadi anda akan sentiasa disimpan secara peribadi dan sulit tetapi kami boleh menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak yang berikut:-
1. Pengarah-pengarah, pengurus-pengurus dan pegawai-pegawai dan wakil-wakil perniagaan kami untuk maksud-maksud berkaitan dengan permohonan dan pelangganan anda dengan produk dan perkhidmatan kami;
2. Syarikat induk kami dan syarikat-syarikat lain di dalam Kumpulan UOB dan syarikat-syarikat gabungan lain;
3. Pihak-pihak berkuasa pengawalseliaan atau kerajaan seperti Suruhanjaya Sekuriti, Bank Negara Malaysia dan Bursa Malaysia dan Biro Hasil Dalam Negeri dan Penguasa Kewangan Singapura (yang mengawal selia syarikat pemegangan kami di Singapura) dan pengawalselia lain (di Malaysia atau di mana-mana) atau mana-mana organisasi profesional di mana kami adalah ahli atau yang mana mempunyai pengawasan ke atas kami seperti Persekutuan Pengurus-Pengurus Pelaburan Malaysia;
4. Seperti yang dikehendaki atau dibenarkan oleh atau di bawah mana-mana undang-undang atau oleh Perintah Mahkamah atau proses undang-undang lain atau arahan pengawalseliaan yang dikeluarkan oleh agensi penguatkuasaan undang-undang;
5. Mana-mana pembekal-pembekal perkhidmatan ketiga atau agen-agen yang telah dilantik oleh anda atau kami untuk memberikan perkhidmatan sampingan kepada kami sama ada di dalam atau di luar Malaysia (tertakluk kepada keselamatan yang mencukupi dan mempunyai kawalan data peribadi dan/atau mereka memberikan akujanji sulit) termasuk tetapi tidak terhad kepada pemegang-pemegang amanah/penjagaan, broker-broker, penganalisis-penganalisis dan pengkaji-pengkaji pasaran;
6. Agensi-agensi perkadaran dan syarikat-syarikat kajian pasaran;
7. Juruadit, penasihat undang-undang, penasihat cukai dan penasihat profesional kami yang lain; dan
8. Pihak-pihak yang diberikuasa oleh anda (sebagai contoh, agen, proksi diberikuasa, atau pasangan anda).

Penjagaan Data Peribadi anda
Sila ambil perhatian bahawa Data Peribadi anda boleh disimpan atau diproses ke atau di lokasi-lokasi atau sistem-sistem dalam bidang kuasa di luar Malaysia (di mana diperlukan untuk memudahkan pemberian perkidmatan-perkhidmatan dan produk kami kepada anda) tertakluk kepada bidang kuasa tersebut mempunyai undang-undang perlindungan data serupa dan/atau kami dapat memastikan akujanji kesulitan bersaling.
Sila diyakinkan bahawa kami akan mengambil semua langkah-langkah praktikal yang diperlukan termasuk tetapi tidak terhad kepada menggabungkan langkah-langkah keselamatan yang munasabah ke dalam apa-apa  kelengkapan yang dalamnya Data Peribadi anda disimpan, untuk melindungi Data Peribadi anda daripada apa-apa kehilangan, salah guna, akses atau penzahiran tanpa kebenaran.

Hak-Hak Anda kepada Akses, Pembetulan atau Mengemaskini Data Peribadi anda
Anda boleh meminta untuk mengakses Data Peribadi anda dan boleh membetulkan bahagian tersebut dalam Data Peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini kecuali jika pematuhan dengan permintaan untuk akses atau pembetulan boleh dienggankan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 atau undang-undang atau peraturan-peraturan terpakai lain dan kami boleh mengecaj fi yang ditetapkan untuk melayani apa-apa permintaan bertulis untuk mengakses Data Peribadi anda.

Kecuali seperti yang terdahulu dinyatakan, anda masih bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada kami mengenai apa-apa perubahan atau pengemaskinian terhadap Data Peribadi anda yang telah diberikan kepada kami.
Apa-apa permintaan atau pertanyaan berkenaan perkara ini boleh ditujukan kepada:

Pegawai PDPA 
No. Telefon : 603 - 2732 1181
Alamat E-mel: UOBAMCustomerCareMY@UOBgroup.com

UOB Asset Management (Malaysia) Berhad berhak untuk meminda dan/atau mengemaskini Notis ini pada bila-bila masa dan akan memberikan anda pindaan tersebut atau pengemaskinian melalui cara-cara yang sesuai.
Sekiranya versi bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia tidak konsisten, notis dalam Bahasa Inggeris akan perlu diikuti. 

Back to Top